недеља, 21. јул 2013.

Венсан Дежер и Министар Братислав Петковић у Сењском Руднику

У Сењском Руднику отворена реконструисана ковачница, први објекат из програма реконструкције и рестаурације који са 1,5 милиона евра финансира ЕУ. Индустријско наслеђе може бити мотор за развој туризма у Србији, рекао је Венсан Дежер.

Министар културе и информисања Братислав Петковић и шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер посетили су Сењски Рудник, родно место индустријализације Србије основано 1853. године у коме се налази један од три парна лифта у свету који и даље функционише.

Дежер и Петковић су обишли објекте Александровог поткопа - стару административну зграду, Музеј угљарства и радионицу - ковачницу и том приликом је шеф делегације ЕУ у Србији симболично предао кључеве реконструисане зграде ковачнице председнику општине Деспотовац Дејану Ненадовићу, првог од три објекта који ће бити реконструисани до краја године.

У Сењском Руднику спроводи се први пројекат у региону Западног Балкана који се бави рехабилитацијом индустријског наслеђа и проблемом економске стагнације и депопулације са којим се суочавају индустријска насеља.

За реконструкцију и рестаурацију Александровог поткопа и пројекат "Техничка помоћ за оснивање Регионалног центра културне баштине Сењског Рудника", односно едукацију и обуку локалног становништва, ЕУ је обезбедила финансијска средства од 1.500.000 евра.

Пун утисака после силаска са Дежером у јаму на дубини од 150 метара, Петковић се захвалио на томе што је ЕУ препознала значај Сењског Рудника и оценио да је данашња посета шефа делегације ЕУ показатељ колика је воља ЕУ да нам помогне да индустријско наслеђе које је већ на умору обновимо и од тога направимо нешто што ће доносити добробит овом крају.

Потребно је да задржимо млади свет који више нема интереса да буде овде тако што ћемо рудник, који би се за коју годину угасио, претворити у туристичку атракцију кроз индустријску рециклажу, рекао је Петковић.

Ово ће бити место где ће се млади образовати. Ово је огроман туристички потенцијал и Европа је то препознала. Надам се да је ово почетак једне сарадње. Ми смо на прагу Европске уније а у ствари наша култура је одавно у ЕУ, оценио је министар.

Дежер је приликом уручивања кључева рекао да је ово велики корак у правцу развоја овог региона. "Индустријско наслеђе може бити мотор за развој туризма у Србији", рекао је Дежер.


Дежер је рекао да је веома срећан што је Европски парламент издвојио 1,5 милиона евра да ово место учини местом памћења, традиције, местом где се може видети како је текао процес индустријализације у Србији и додао да је веома важно сачувати то сећање.

"Морамо да мислимо и на реиндустријализацију Србије јер ово је место где људи живе, где треба да нађу посао. Зато је битно искористити туристичке потенцијале које овај фантастичан регион има", рекао је он.


Петковић и Дежер обишли су и изложбу радова насталих током ликовне колоније "Сењски Рудник - Град рудара" и разговарали са грађанима. Радови са изложбе биће поклоњени будућем Регионалном центру културне баштине и чиниће део будуће сталне поставке.

Председници општина Деспотовац и Жагубица, државни секретари у министарствима културе, енергетике, природних ресурса потписали су Меморандум о разумевању - Политичку сагласност између министарстава, општина и Савета Европе у спровођењу Пилот пројекта локалног развоја Ресава-Млава који заправо чини следећи корак у развоју недовољно развијених подручја.
Циљ овог пројекта је да се преко улагања у културу и економски допринесе развоју локалних самоуправа. Меморандум обавезује потписнике да подрже нејгово остваривање кроз финансијску, стручну и техничку подршку у скалду са својим могућностима.






























































Нема коментара:

Постави коментар