уторак, 5. јул 2011.

Slušam sevdalinke i malo me uhvati nostalgija za kafanom oko koje se sve vrti i okreće i gde se dešava, što bi rekli stari rimljani "CIRKULUS VITIOZUS"(vrtimo se u krug).Ponekad i to "vrćenje u krug" iznedri mnogo lepih stvari. Kao, na primer, mašina za veš: uključite centrifugu i kad ga zavrti bato, od prljavog nastane čisto.
Tako i kod nas. Vrtimo, vrtimo i, od "uglja prljavog" Senjskog Rudnika, nastane čistota lepa kao bebin osmeh.
Zahvaljujući našem drugu i sugrađaninu Miodragu Nikoliću, današnjem kustosu muzeja ugljarstva u Senjskom Rudniku, njegovim saradnicima i mnogim drugim ljudima dobre volje, rudničanima sadašnjim i bivšim i jakom entuzijazmu njih samih i mnogih drugih koji prepoznaju prave istorijske i umetničke vrednosti jednog vremena imamo, nakon nekoliko godina potvrdu "vrćenja" iskazanu kroz logični sled događaja kome se svi radujemo.

Na ovom postu sam sakupio nekoliko članaka o Senjskom Rudniku kao potvrdu njegovih vrednosti i nazvao ga "DRUGI O NAMA".
To je lepo znati. Tim pre što to predstavlja svojevrsnu potvrdu dosad urađenog, a i daje podstrek da se uradi više i, možda bolje.
Za buduće generacije. Treba da znaju onoliko koliko je potrebno da znaju ko su i šta su i kome pripadaju.

Prorok Ezej iz Biblije je rekao "UMIRE NAROD MOJ, JER JE BEZ ZNANJA"
Веза
Ovakvo čuvanje znanja je potreba osećanja i održavanja pripadnosti jednom narodu i njegovim svakojakim vrednostima ma kakve one bile.

Pogledajte!
Kopaju sreću tri veka
Eko muzej
Izložba slika
Uskoro grad-muzej
Muzejčić
Početak
Osmeh umesto šlema
Baština jugoistočne Evrope
Brisel
Projekat

Нема коментара:

Постави коментар